El Tour de França i la Travessia del Port de Barcelona: Portades esportives de La Vanguardia (III)

El Tour de França és la prova ciclista per etapes més antiga del món, va néixer el 1903. La idea fou del periodista esportiu Géo Lefèvre (1877-1961), i la seva execució va anar a càrrec d’Henri Desgrange (1865-1940), editor de L’Auto. Desgrange seria director de la cursa de 1903 fins a 1936, i per al diari esportiu aquesta iniciativa va resultar un bon negoci, ja que va passar de vendre 25.000 exemplars abans d’iniciar-se el Tour, a 65.000 una vegada finalitzat. Cinc anys després (1908) el volum de venda era de 250.000 exemplars.

Al llarg de la seva història, La Vanguardia ha dedicat diverses portades al Tour. La primera es va publicar el 1 d’agost de 1933, i en ella es veia la rebuda multitudinària a l’Estació de França al ciclista Vicente Trueba, “La Puça de Torrelavega”, que s’havia proclamat guanyador del Gran Premi de la Muntanya. Barcelona ha acollit, fins a tres ocasions (1957, 1965 i 2009) etapes d’aquesta emblemàtica prova. El principal impulsor de la seva primera arribada fou Joan Antoni Samaranch, que aleshores era regidor d’esports de l’Ajuntament de Barcelona.

En el palmarès del Tour hi ha ciclistes mítics com Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinualt o Miguel Indurain. En la primera meitat de la dècada dels anys trenta la lluita pel maillot groc se la disputaven els francesos André Leducq i Antonin Magne, amb dos triomfs cadascú. El ciclisme espanyol gaudia en aquells anys d’escaladors bons, com Trueba o Federico Ezquerra, però no s’imposaven en cap etapa. De fet, el primer espanyol que va guanyar una etapa al Tour havia estat Salvador Cardona, el 1929. La segona meitat seria una mica millor, el 1936 finalment Ezquerra guanyaria una etapa; i el 1937 ho feien per partida doble Mariano Cañardo i Julián Berrendero. L’edició de 1934, a la qual correspon la fotografia, fou especialment calorosa; per aquest motiu, “los corredores, con los tubulares enroscados en los torsos, se remojan a gusto en los barreños que un alma caritativa ha dispuesto en un punto del avituallamiento”.


L’altra instantània correspon a la sortida de la IX Travessia del Port de Barcelona, una prova que organitza el Club Natació Atlètic Barceloneta, i que encara forma part del calendari d’esdeveniments esportius de Barcelona. La fotografia va ser publicada el 25 de setembre de 1934, i l’autor és Josep Maria Sagarra. El guanyador d’aquesta edició fou el francès René Cavalero. No obstant, aquesta prova, nascuda el 1926, havia tingut fins aquell moment un protagonista destacat: Ramón Artigas. Al web del CN Barceloneta se subratlla que “Artigas es convertiria en el màxim exponent del Club després de haver guanyat en sis edicions de la Travessia del Port de Barcelona, aconseguir dotze títols de Campió d'Espanya i divuit plusmarques nacionals. Tot això en el període comprés entre 1925-1933”. Artigas va guanyar la primera edició i cinc de consecutives (1928 a 1932). Del fet que la prova gaudia del suport institucional en dóna fe que hi fossin presents el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, i l’alcalde de Barcelona, Carles Pi i Sunyer. En l’article que acompanya la portada històrica, Rafel Abella ens recorda que “el auge de la Travesía se enmarcaba en un momento brillante de la natación catalana gracias a los nombres de Sabata, Sabaté, Lepage y Carulla; y entre las feminas destacadas se encontraban las hermanas Soriano, Montserrat Ros y Mary Bernet”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Instalaciones Desaparecidas:

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)