Setmana de l’Esport – 1935





La Unió Catalana de Federacions Esportives va constituir-se el 3 de juliol de 1933 (per a més informació, vegeu BarcelonaSportiva: Confederació Esportiva de Catalunya II), i un any després proposà organitzar una Setmana de l’Esport, que estaria oberta a les federacions que formaven part de l’entitat. En principi es programà per fer-la del 7 al 14 d’octubre de 1934, però els fet dels 6 d’octubre –quan el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, proclamà l’Estat Català dins la República Espanyola– van comportar la suspensió de l’esdeveniment.





Finalment la Setmana de l’Esport es va celebrar del 25 de maig al 2 de juny de 1935. El programa íntegre va sortir publicat a La Vanguardia el 24 de maig:
Dia 25 de maig, a les 13'30. Aperitiu-apertura, en el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. A les 16'30, primera jornada del match Catalunya-Portugal, d’atletisme a l’Estadi de Montjuïc. 
Dia 26 de maig, a las 10 i 15'30, final del Campionat de Catalunya de tercera categoria, per equips (Grupo Barcelona) de tenis. A las 16, Concurs hípic i Concurs d’elegància d’automòbils en els terrenys del Polo Jockey Club. A las 16'30. Segona Jornada del match Catalunya-Portugal, d’atletisme. A las 17'10. Partit de futbol Barcelona-Sporting, en el camp de Les Corts. A las 17'30. Partit d’hockey: Selecció de Barcelona contra una Selecció Comarcal en l’Estadi. A las 22. Sessió de cinema esportiu en el Cine Urquinaona, amb la col·laboració de la Federació de Cine Amateur, amb pel·lícules amateurs i de la Metro Goldwyn Mayer. 
Dia 27 de maig, a les 22.00, tres combats de lluita greco-romana, un combat de jiu-jitsu i exhibicions gimnàstiques a càrrec del Club Femení  d'Esports i dels Falcons de la F.J.C. al Gran Price. 
Dia 28 de maig, a las 8'30 i 14'30, Campionat d’Espanya i Preselecció Olímpica de Tir, en el Polígon de Montjuïc. A las 22. Encontre Catalunya-Sud de França de Boxa amateur al Gran Price. 
Dia 29 de maig, a las 8'30 i 14'30. Campionat d’Espanya i Preselecció Olímpica de Tir, en el Polígon de Montjuïc. A las 22.00 Basquetbol femení. Esgrima, dos assalts de floret (dones), dos assalts de floret, dos assalts de sable i dos d’espasa. 
Dia 30 de maig, a las 8'30 i 14'30, Campionat d’Espanya i Preselecció Olímpica de Tir, en el Polígon de Montjuïc. A les 10’30 , dos partits de pilota a mà. A les 10 i 15.30 , final del Campionat de Catalunya per a equips de tercera categoria (intergrups), entre els guanyadors del grup Barcelona i Tarragona-Girona. A les 12’00, aproximadament, arribada i una volta a Montjuïc del Campionat de Catalunya ciclista interclubs. A les 16’30 partit de rugbi entre la Unió Esportiva Santboiana (campió de Catalunya) i una Selecció Catalana en l’Estadi de Montjuïc. A las 22’00, Campionat d’Espanya i Preselecció Olímpica de lluita greco-romana amateur en el Gran Price.
 Dia 31 de maig a las 8'30 i 14'30, Campionat d’Espanya i Preselecció olímpica de Tir, en el Polígon de Montjuïc. A las 22’00, match infantil. Match Barcelona-Berna. Match interclubs de basquetbol, en el Gran Price. 
Dia 1 de juny, a las 10’00, primera jornada del Campionat d’Espanya de tennis. A las 22’00, Primera jornada del match Barcelona-Basilea de natació en la piscina del C.N.Barcelona. Sortida de la Volta Ciclista a Catalunya. 
Dia 2 de juny, a las 10’00, segona jomada del Campionat d’Espanya de tennis. A las 10’30, partits de pilota a pala i cesta punta en el Frontó Novedades. A las 10’30, partit de beisbol entre el combinat Canadiense-F.A.E.E.T. contra Méjico-Catalonia en l’Estadi de Montjuïc. A les 16'30, regates de primavera, en el port de Barcelona. A las 16’00, carrera de obstacles per a automòbils i motos l’Estadi de la Fuxarda de Montjuïc. A las 17'30, segona jornada del match Barcelona-Basilea de natació, i partit Espanya-Suïssa de water-polo en la piscina de Montjuïc. A las 22'15, vi d’honor de clausura en el saló de sessions de la Generalitat de Catalunya.
L‘ inauguració de la Setmana de l’Esport es va celebrar en el Saló de Cent, i va estar presidida pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Lluís Durán i Ventosa, que va estar acompanyat del regidor de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Manuel Rodríguez i Codolà. En l’acte també van intervenir el secretari de la U.C.F.E., Roca Alcañiz, i el president del Sindicat de Periodistes Esportius, Enric Nadal i Blanch.
De la programació podem destacar:

En l’encontre d’atletisme, Catalunya es va imposar a Portugal per 73-53; i com resultats destacats es van batre dos rècords d’Espanya. L’equip format per Vives, Roca, Colomer i Arévalo, el de 4x400; i el quartet format per Montoto, Aracil, Arévalo i Sereix, el de 4x100. El partit de futbol que es disputava a Les Corts pertanyia a la Copa d’Espanya, i el Barça s’imposà fàcilment a l’Sporting de Gijón per 5-2 i passava a quarts de final. La intensa pluja que va caure a Barcelona va fer suspendre el Concurs hípic i el d’elegància per a automòbils al Polo, i va fer que pugessin pocs espectadors a l’estadi per veure com la selecció comarcal d’hoquei s’imposava a la de Barcelona per 2-1.
La selecció catalana de boxa es va imposar clarament a Catalunya-Sud de França en els 8 combats celebrats al Gran Price, on només van concedir un combat nul. El partit de basquet femení, que enfrontà el FC Barcelona i el CE Femení, i se celebrà també al Price, finalitzà amb el triomf de les blaugranes per 23-12. Els campionats d’Espanya de tir, que servien per configurar la selecció que havia d’assistir a Berlin el 1936, van fer-se del 28 al 31 de maig al polígon de tir de Montjuïc. En carabina de precisió, calibre 22, a 50 metres, el guanyador fou Miquel Piñol de Barcelona; en pistola de precisió, sobre la mateixa distància i mateix calibre, el guanyador fou el val·lisoletà Cipriano Romero; i en tir olímpic amb arma curta sobre sis siluetes, també va veure el triomf d’un altre val·lisoletà, José de Linos. En ciclisme I Campionat de Catalunya interclubs, i sobre una distància de 150 kilòmetres, s’imposà en categoria individual José González de la UC Barceloneta, i en categoria de clubs l’Associació Ciclista Montjuïc, una entitat fundada el 1917 i que aquest any compleix 98 anys. Al final es van incloure, en el programa de la Setmana, els campionats d’Espanya de Tennis, que també en formaven part (La Vanguardia, 2 de juny). Els guanyadors absoluts dels campionats foren: Enrique Maier en la categoria individual masculina; Josefa Chavarri en individual femení; Blanc-Maier en dobles masculins, i Chavarri-Chailly en dobles femenins. L’efervescència esportiva a la ciutat no es limitava només a la Setmana de l’Esport, dos dies després, el 2 de juny, arrencava des de la Plaça Espanya la XVII Volta Ciclista a Catalunya.
Dins de la programació destacava el partit de bàsquet que disputaven les seleccions de Ginebra i Barcelona, ja que era la primera vegada que es feia un partit interciutats. Els suïssos finalitzarien en imposar-se per un ajustat 29-25. La selecció de Barcelona estava formada pels jugadors Maunier, Font i Arnaud del Patrie; Muscat del Laietà; Carbonell del FC Barcelona; Martínez del Intendència i Coll del RCE Espanyol. En el partit de rugbi a l’estadi, la UE Santoboiana, campió de Catalunya, va derrotar còmodament, 20-3 una selecció integrada per jugadors de l’Agrupació Esportiva Joventut, Rugby Club Cornellà i FC Barcelona. En lluita greco-romana les seleccions de Castella i Catalunya s’enfrontaven en els campionats d’Espanya, i els lluitadors catalans s’imposaren en les cinc categories programades. En natació i waterpolo es programà el II Festival Espanya-Suïssa. En waterpolo la selecció espanyola es va imposar a la de Suïssa per 12-2 i la catalana per 9-2.  
L’últim dia, el II Concurs d’Elegància dels Automòbils al Polo resultà molt brillant i hi acudí nombrós públic. El premi per marques el guanyaria la marca alemanya Mercedes-Benz i el de carrosseries nacionals Capella (El Mundo Deportivo, 3 de juny). El Club Vasaconia programà un Festival de pilota en el Frontó Novedades, on també es van fer unes exhibicions d’esgrima amb la presència de campions d’Espanya i Catalunya. Les proves de rem al port foren organitzades pel CR Barcelona; i més de 3.000 persones acudiren a les tribunes instal·lades en l’Estació Marítima. El gran triomfador fou el Club Marítim de Barcelona, seguit exaequo pel Club Rem de Barcelona i Nàutic de Tarragona. Cal destacar que per primera vegada a Espanya va haver-hi una competició de dones, la regata de ioles per a quatre remers i timoner. El triomf fou per al Club de Rem Barcelona, tripulat per Elena i Elsi Longoni, Ana Maria Martínez Sagi i Montserrat Guasch.
La Clausura de la Setmana de l’Esport es va fer al Saló de Sessions del Palau de la Generalitat. Tothom desitjava repetir l’experiència, però l’esclat de la Guerra Civil va impossibilitar que els desitjos es fessin realitat.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’Olimpisme a Barcelona i Catalunya 1929-1930

VII Campeonato del Mundo de Hockey sobre patines (1951)

Instalaciones Desaparecidas:

Dels voltants del Turó, la Plaça Francesc Macià, i fins a Pau Claris: Diagonal III

Hace 70 años... I Gran Premio de España de Automovilismo, prueba puntuable para el Campeonato del Mundo de Fórmula 1 (1951)